img +387 33 202 745
img info@4sgs.net
img Čekaluša 61, Sarajevo
Facebook
Instagram
Tripadvisor
Blog

Safijina noć za voljenog grofa u splitskom hotelu Park

 

Postoje razne vrste ljubavi. Na prvi pogled, na prvi poljubac, one koje su svaki put iznova prve, ma koliko da ih se doživi.

 

Postoje i platonske ljubavi. Ali postoje i ljubavi koje su vječne.

 

Zabranjene ljubavi, kakva je bila austrijskog grofa Johana Von Herbersteina i sarajevske begovice Safije s početka prošlog stoljeća besmrtne su. Dolazili su iz dva različita svijeta, ali njihova je ljubav bila toliko čista, jaka da je ni kletve oca Ahmet-bega zaustaviti nisu mogle.

 

I tako, unatoč svim različitostima svjetova iz kojih dolaziše, begovica postade grofica Von Herberstein.

 

Dijelili su njih dvoje mnoge strasti…za putovanjima, hranom i muzikom.

 

Odlazila je Safija iz svoje prelijepe kuće smještene u ulici Čekaluša u mirnom dijelu grada Sarajeva često u Beč, u zagrljaj svom voljenom Johanu. I vraćala se, i odlazila.

 

Voljela je svratiti u grad Split, koji je baš kao i njen Johan uzeo joj srce. Omiljena i najdraža destinacija zaljubljenom paru bio je hotel Park. Nekada je dolazila sama, kada je grof bio na jednom od čestih službenih putovanja, te iznova proživljavala svaki trenutak proveden sa svojim voljenim.

 

Od Beča do Sarajeva dug je put, te su grof i grofica imali običaja svratiti i odmoriti se u omiljenom hotelu. Safija, koja je činila sve da svom voljenom uljepša svaki dan i da svaki dan bude drugačiji, odlučila je pripremiti iznenađenje.

 

Spajali su njih dvoje i ljubav jednog prema drugome, spajala ih je ljubav prema avanturama, spajala ih je ljubav prema Splitu, spajala ih je ljubav prema ukusnim morskim specijalitetima ovog krasnog hotela.

 

Znala je Safija da je njen voljeni zaljubljujući se u nju -sarajevsku begovicu, zavolio i sofru koju su pripremali u njenoj kući smještenoj u ulici Čekaluša.

 

Poslala je, tako, begovica krišom da Johan ne sazna, pismo svom ličnom kuharu 15. marta 1922. godine. Poručila mu je da u petak 31. marta dođe iz Sarajeva u Split, te da kuhare u hotelu Park poduči nabrzinu kako se priprema baklava, kako se priprema burek.

 

Sve to radila je iz ljubavi prema Johanu. Austrijski grof je bio oduševljen bosanskom kuhinjom, a Safija je znala da je njen lični kuhar vrhunski majstor koji je neće iznevjeriti.

 

Napisala je svojim krasnopisom na žućkastom papiru poruku:

 

-Dragi moj i omiljeni kuharu, ti koji od brašna, oraha, šećera praviš najbolje baklave na svijetu, ti koji od brašna, mesa, luka i mirišljavih začina praviš najbolji burek na svijetu, budi u Splitu 31. marta i poduči naše drage prijatelje u hotelu Park kako se prave ukusna bosanskohercegovačka jela.
Potrudi se da i prava bosanska kafa bude poslužena, ona u džezvicama. Znaš da moj voljeni Johan najviše voli da je pije. I pripremi sa našim splitskim prijateljima večer za nezaborav.

 

Pripremi nam i onih naših vina. Znaš da Johan voli pred spavanje popiti čašu crnog hercegovačkog, po tvom izboru. I da, za kraj molim te, neka nam dok pada noć nad našim lijepim Splitom svira naš band Barimatango. Ti koji razumiješ moju ljubav prema Johanu, prema Splitu, znaš da kada nestane tema za razgovor uvijek se može pričati o hrani, jer hrana je jedna od ljubavi koja nas spaja.
Do skorog viđenja u Splitu pozdravlja te srdačno tvoja grofica Von Herberstein.