img +387 33 202 745
img info@4sgs.net
img Čekaluša 61, Sarajevo
Facebook
Instagram
Tripadvisor
Namirnice
Restoran Sarajevo - Hokaido tikva

Hokaido tikva

Bundeva – bitan izvor hrane Indijancima

Nekoć davno bundeva je bila bitan izvor hrane Indijancima, pomagala im je da izdrže dugu i hladnu zimu. Ondje su je predstavili doseljenicima, kojima je također postala važan dio prehrane i nezaobilazan dio prazničnog stola za Dan zahvalnosti.

 
Smatra se da je u Europu donio Kolumbo, gdje je u prvo vrijeme služila kao tek hrana za stoku. Danas se bundeva nalazi u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica.

 

Hokaido tikva – kraljica tikava u Japanu

Izvrsna je za slatka i za slana jela, odlično pristaje kao dodatak, ali i kao glavno jelo, puna je vitamina, minerala, vlakana, pa je zbog toga nazivaju kraljicom tikava u Japanu, odakle potiče hokaido tikva koja se sve više traže i kod nas. Hokaido tikve su bogate vitaminima B1, B2 i B6 koji vraćaju energiju, kalij je zaslužan za dobar rad srca, a zajedno s fosforom je izvrsna kombinacija za kosti. Važno je da se kora ne baca već priprema zajedno s “mesom”. Zbog visokog postotka vitamina E hokaido pravi eliksir, a zbog visokog postotka vode lako je probavljiva.