img +387 33 202 745
img info@4sgs.net
img Čekaluša 61, Sarajevo
Facebook
Instagram
Tripadvisor
Blog

Iz Italije s ljubavlju

Iako je s oduševljenjem i vrlo detaljno pisala o mnogobrojnim putovanjima na koja je odlazila, o prvom Safijinom odlasku u Italiju je ostalo malo toga zapisanog. Nekoliko razglednica poslanih nećakinjama, dvije ili tri rečenice u dnevniku sa datumom 12. oktobra 1924., kratko pismo Johanu u kojem se prisjeća prvog trenutka kada ga je ugledala i polovina stranice papira za pisma iz hotela u toskanskom Grossetu na kojem je, rukom i užurbanim rukopisom, zapisan recept za pečene tikvice sa Mozzarelom, svježim paradajzom i Grana Padano sirom. Ovo je jelo i danas u meniju, nazvano „Iz Italije s ljubavlju/From Italy with love“.

Godinama kasnije se rado i često vraćala u Italiju.

„Fascinantna je gastronomska raznolikost ove zemlje“, stoji u jednom od njenih dnevničkih zapisa s početka tridesetih godina 20. vijeka. „Ipak, daleko je više regionalizirana nego što se na prvi pogled čini. Svaka pokrajina krije po jedno, samo njoj svojstveno slasno iznenađenje. Najbolje maslinovo ulje koje sam ikada probala je bilo u Toskani, aceto balsamico iz Emilia Romagne nema premca, a pesto iz Ligurije i Đenove bih, samo po mirisu, prepoznala među deset drugih. Savršeno!“.

Malo je poznato da je prvi tartuf koji je donešen u Sarajevo bio bijeli tartuf iz talijanskog Pijemontea i donijela ga je upravo Safija, brižljivo zamotanog u maramicu. Sa putovanja bi nerijetko donosila i vina, najčešće ligurijska bijela, Vermentino i Pigato, ali nerijetko i mirisni, teški Barolo ili prozračan Chianti.
Bezmalo stotinu godina kasnije na zidu jedne od soba stoji fotografija, tada tridesetogodišnje, Safije u vrtu negdje na jugu Italije. Na poleđini te fotografije stoji rečenica, odlučno i dva puta podvučena: „A tavola non si invecchia.“

Za stolom ne stariš.

Mi, složit ćete se, nemamo ni jedan razlog da u ovu rečenicu sumnjamo.