img +387 33 202 745
img info@4sgs.net
img Čekaluša 61, Sarajevo
Facebook
Instagram
Tripadvisor
Namirnice
Restoran Sarajevo namirnice - Đumbir

Njegovo veličanstvo đumbir

Đumbir – Bez njega ne smijete proći kroz zimu

Đumbir se koristi u ljekovite svrhe i kao začin već 5000 godina. Bez njega, jednostavno, ne smijete proći kroz zimu! Blisko je povezan s kurkumom i kardamomom, a poznat je po svojoj sposobnosti za smanjivanje mučnine povraćanja, jutarnjih mučnina te drugih probavnih smetnji u kojima mnogi savremeni lijekovi ne mogu pomoći.
Popularan je kao dodatak napicima od limuna i meda, te kao takav ima blagotvoran učinak za zdravlje. Također sadrži obilje minerala, zatim vitamin C i vitamine B skupine. Njegova specifična slatkasto ljuta aroma potječe od mješavine bioaktivnih tvari, među kojima je najpoznatiji gingerol. Važno je da je đumbir prilikom upotrebe svjež, a izbjegavajte onaj korijen koji je mekan, ima smežuranu koru ili je pljesniv.
 
Đumbir sadrži posebne fitonutrijente, gingerole koji imaju snažna protivupalna svojstva, pospješuju rad probavnog sustava te kao većina začina ima termogenička svojstva koja ubrzavaju rad metabolizma, potiče sagorijevanje masti i gubitak kilograma. Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem. Sastojci koje đumbir sadrži korisni su u sprečavanju procesa biosinteze prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale.
 

Bundeva – bitan izvor hrane Indijancima

Ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog djelovanja koristi se i kod liječenja alergija. Primjenjuje se kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva.
Rezultati liječenja artritisa đumbirom nadmašuju rezultate liječenja konvencionalnim lijekovima.