img +387 33 202 745
img info@4sgs.net
img Čekaluša 61, Sarajevo
Facebook
Instagram
Tripadvisor
Namirnice
Restoran Sarajevo - Indijski oraščić

Indijski oraščić

Indijski oraščići potiču iz Brazila, ali se danas najviše proizvode u Indiji (po čemu su poznati kao “indijski” oraščići). Unatoč orašastom imenu, indijski oraščić zapravo i nije orašasti plod, nego sjemenka cashew jabuke – ploda indijskog oraha. Za razliku od jabuke cashew, sjeme ovog ploda – indijski oraščić – je poznato diljem cijelog svijeta zbog svog okusa i zdravstvenih dobrobiti.

U Indiji, indijski oraščići su nezamjenjiva delikatesa u tradicionalnim desertima (naročito u pripremi pudinga od riže-kheer i halvi), dekoracija na slatkišima, poklon za vrijeme festivala i sklapanja braka (tradicionalno mladoženjina obitelj poklanja mladoj pet vrsta suhog voća, među kojima je indijski oraščić obavezan), te ukusan snack.

 

Savršen dodatak slatkim i slanim jelima

Burfi (tradicionalni slatkiš od mlijeka) od indijskih oraščića (kaju-burfi) jedan je od najskupljih i najcjenjenijih slatkiša koje možete donijeti nekome na poklon (u Indiji je običaj da se prilikom svake posjete u kuću u koju se dolazi donese kutija slatkiša na poklon).

Za razliku od drugih orašastih plodova, indijski oraščić je mekan i slatkastog je okusa. Osim u desertima, daje odličan okus i slanim jelima (primjerice jelima s rižom, cous-cousom, salatama…).

 

Iskusite više od uobičajenog snacka u našem restoranu

U našim krajevima je popularan kao slani snack, no kao takav (prepržen i presoljen) ne daje puno hranjivih dobrobiti. Najbolje ga je konzumirati sirovog, skuhanog u mlijeku (kod pripremanja kheer-a, deserta sličnog “sutlijašu” u našim krajevima) ili lagano preprženog (tijekom kuhanja slanih jela). Samljeven indijski oraščić daje gustoću i aromu curry-jima. Od indijskog oraščića možete pripremiti vegansku majonezu (koja je dosta zdravija od industrijske majoneze od jaja) ili maslac (kojega je uistinu lako napraviti kod kuće, a zdrava je zamjena za kravlji maslac).