img +387 33 202 745
img info@4sgs.net
img Čekaluša 61, Sarajevo
Facebook
Instagram
Tripadvisor
Namirnice
jerusalem-artichokes

Čičoka

 

Čičoka (Helianthus tuberosus L.) ima mnogo naziva poput, morska repa, mačja repa, jeruzalemska artičoka, slakti ili divlji krompir. Višegodišnja je biljka, krupnog i nepravilnog oblika.

U tuberu čičoke, nema škroba nego inulina, zbog čega ga u prehrani koriste osobe koje boluju od dijabetesa. Inulin je probiotik što znači da stimulira razvoj korisnih bakterija u crijevima koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje. S obzirom da inulin snižava holesterol i lipid preporučuje se osobama sa kardiovaskularnim oboljenjima.

 

 

Ljekovitost neuglednog korijena čičoke

 

Ova biljka je izuzetno korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti, jer ima nizak glikemijski indeks – tijekom razgradnje inulina u organizmu ne dolazi do rasta glukoze u krvi.

Ima pozitivne učinke u prevenciji i liječenju reumatskih bolesti, poput kostobolje, artritisa

i reumatoidnog artritisa.
Na glasu je kao izuzetan afrodizijak, jer pomaže u jačanju libida, potencije i plodnosti.
Poznato je i njeno snažno antibakterijsko, antioksidativno i diuretsko djelovanje.
Korisna je u prevenciji i liječenju alergija, osteoporoze, anemije te bolesti krvi i krvnih žila.
Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crijevnih bolesti.
Zahvaljujući kaliju u svom sastavu pomaže u regulaciji tlaka.

 

Uzgojni uvjeti čičoke

 

Čičoka, kao i suncokret, spada u biljnu porodicu Compositae. Posjeduju sličnost u izgledu nadzemnog dijela biljke.  Stabljika može da naraste do 3 metra visine, te je jednogodišnja biljka. Na vrhu biljke se u septembru razvijaju veliki crvenkasto smeđi cvjetovi. Za uzgoj čičoke potrebno je lakše pjeskovito tlo, iako čičoka može da naraste i na različitim vrstama tla. Podnosi različite uvjete, poput suše i niske temperature.

                                                         

Čičoka voli vlagu, jer ona pospješuje razvoj nadzemnog i podzemnog dijela stabljike. Tlo bi trebalo biti drenirano kako se tekućina ne bi zadržavala. Ipak, tlo na kojem je prethodno rastao suncokret ne preporučuje se za uzgoj čičoka. Čičoka se može saditi u kasnu jesen ili početkom proljeća. Gomolji čičoke se sade na dubinu od 6 – 10 cm. Razmak između biljaka u redu treba biti od 45 – 50 cm. Između redova, pak, treba ostaviti razmak 50 – 70 cm. Čičoka se sadi ručno ili uz pomoć sadilice za krompir.

Održavanje čičoke je veoma jednostavno, obraditi je jednom do dvaput, te dohrana sa dušikom.  Također joj je za dobar razvoj potreban kalij. Tlo je prije sadnje dovoljno obogatiti prirodnim gnojivima ili kompostom, iz kojih se oslobađa dosta kalija. Čičoka se vadi od kraja oktobra pa sve do početka proljetne vegetacije.