img +387 33 202 745
img info@4sgs.net
img Čekaluša 61, Sarajevo
Facebook
Instagram
Tripadvisor
Blog

Bilo je ljeto, negdje onakraj juna.

Sarajevo je tih godina ubrzano poprimalo obrise prave pravcate evropske metropole i nezaustavljivo nicalo s obje strane Miljacke. Posebnu mu je čar davalo to što je, za razliku, Budima, Pešte, Zagreba ili Beča koji su – iako oduzimajući dah ljepotom – ipak bili unekoliko dvodimenzionalni, grad disao plućima koja su jednako punili mirisi iz dibeka po čaršiji, ali i finih kulinarskih delicija koje su, u ono vrijeme, tek zaposjedali kuhinje ovdašnjih ljudi i ulazili u modu.

Malo je poznato da je te godine, može biti da je bila dvadeseta godina 19. stoljeća, kada je gospođa Safija sve više vremena provodila u Sarajevu i u svojoj novosagrađenoj kući, Sarajevo bilo uskraćeno za samo jednu stvar: školu plesa. Tih su se dana, mjeseci i godina svakojaki balovi priređivali, svečane su večere okončavale elegantnim kvadrilama, ali malo ko je od domicilnog stanovništva uistinu umio da pruži korak i zapleše kako spada.

Boraveći (možda i duže no što joj je srce to nalagalo) na bečkom dvoru, bivajući miljenicom Hofburga i neizostavnom uzvanicom svih događanja onomad u Beču, gospođa je Safija, nadarena neuobičajenom gracilnošću i skladom pokreta, vrlo brzo i bez vidljivog napora savladala sve tadašnje hoch plesove. Odlučna u namjeri da svoj grad učini ljepšim mjestom za življenje, po jednom je dolasku iz Beča donijela odluku. Otvoriti školu plesa!

Rečeno-učinjeno. U velebnom zdanju Hotela Europe je tada, a bilo je ljeto – kažu onakraj juna – uz svesrdnu pomoć i podršku tadašnjih gradskih otaca, pokrenula školu u kojoj su Sarajke i Sarajlije – pod budnim Safijinim okom – navježbavale elegantne valcere. Nije prošlo dugo, a i Bečem i Peštom i Zagrebom se počelo šuškati o Sarajevu kao o svojevrsnoj plesnoj Meki ovog dijela Evrope. Nije prošlo dugo, a Parižikova bajna građevina postade stjecištem onih koji su predano voljeli Landler i Straussa.

Jedna od prvih fotografija napravljenih camerom obscurom u Bečkoj kafani hotela Europe je upravo ona na kojoj je čuvena škola plesa grofice Sofie fon Herbenstein (priču o ovom imenu gospođe Safije ćemo vam drugi put ispričati).

I danas, očuvana, ova fotografija stoji na zidu u drugoj sobi gospođe Safije. Jeste li je već vidjeli?