img +387 33 202 745
img info@4sgs.net
img Čekaluša 61, Sarajevo
Facebook
Instagram
Tripadvisor
Namirnice

Avokado

Opis i porijeklo

 

Avokado ili „aligatorska kruška“ je jedno od najnutritivnijeg voća u prirodi. Postoji preko 80 sorti avokada i postoje 3 kategorije meksička, gvatemalska i zapadnoindijska. Jedna od popularnijih vrsta je hass.
Porijeklom je iz Središnje i Južne Amerike, prvi put u historiji se spominje 8000 godina pr. Kr. legende Maja kažu da je avokado davao magične moći princezama. Uzgaja se u Dominikanskoj republici, Brazilu, Meksiku, Kolumbiji i Indiji

 

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada iznosi 160 kcal / 669 kJ. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6% masti i 8,5% ugljikohidrata, od kojih 6,7 g dijetalnih vlakana i 0,6 g šećera.
Od minerala, izvrstan je izvor bakra (0,2 mg, što čini 22% RDA), dobar izvor kalcija (12 mg, što čini 12% RDA) i magnezija (30 mg što čini 10% RDA), a sadrži vrlo malo natrija (7 mg).
Od vitamina, dobar je izvor vitamina C (10 mg, što čini 16% RDA), a od vitamina B kompleksa izvrstan je izvor pantotenske kiseline (1,4 mg, što čini 28% RDA), dobar je izvor riboflavina (0,1 mg, što čini 10% RDA), niacina (1,74 mg, što čini 11% RDA) i vitamina E (2 mg što čini 14% RDA).
Od fitonutrijenata sadrži beta-karoten 62 µg i kombinaciju lutein+zeaksantin 271 µg i sterola sadrži beta-sitosterol 76 mg.

Ljekovitost

Mnogobrojna ljekovita svojstva avokada su doprinijeli eksplozivnom rastu konzumacije u zadnjih stotinu godina. Kvalitetan sastav masnih kiselina, među kojima se ističe mononezasićena oleinska kiselina koja pomaže u snižavanju holesterola i sprječava njegovo štetno djelovanje, pomaže zdravlju kardiovaskularnog sistema.
Avokado je bogat i kalijem, koji pomaže u regulaciji krvnoga pritiska. Na temelju brojnih naučnih dokaza agencija FDA iz SAD-a potvrdila je sljedeće: “Prehrana koja je dobar izvor kalija s niskim udjelom natrija pomaže u reduciranju rizika od visokog tlaka i srčanog udara.” Avokado sadrži sastojke koji štite od raka dojke i prostate zahvaljujući velikom udjelu karotenoida luteina i vitamina E.

 

Kupovanje i čuvanje

Postoje četiri sorte avokada, a razlikuju se po obliku i boji. Na našim prostorima se često može kupiti avokado s tankom zelenom korom i blijedozelene boje.
Zbog održavanja često se može kupiti tvrd i nezreo avokado, te se savjetuje da se ostavi 5 dana na sobnoj temperaturi da sazrije.
Zrelost avokada možete utvrditi ukoliko ga uzmete u ruku i lagano stisnete, nezreli avokado bit će tvrd, zreli će biti blago mekan, dok će kod prezrelog avokada nakon pritiska ostati blage udubine
Zreli avokado se može čuvati u frižideru do sedam dana. Ukoliko narezani avokado želite ostaviti u frižideru, nakapajte ga sa limunovim sokom i ostavite u zatvorenoj zdjeli.

Priprema jela s avokadom

Avokado prije rezanja dobro operite pod tekućom vodom. Nožem ga, po dužini, prerežite napola i okrenite polovice kako biste ih lakše odvojili. Košpicu odvojite tako da ispod nje stavite kašiku i lagano je odvojite. Kašikom možete odvojiti i mesnati dio avokada. Avokado odmah dobro pokapajte sokom limuna ili limete kako ne bi promijenio boju.
Avokado se koristi u raznim jelima, najčešće sirov, a može se i kratko termički obraditi, npr. dinstanjem ili na roštilju.
Sirov avokado možete koristiti za pripremu različitih namaza, umaka i salata, koristiti za pripremu preljeva ili za dodatak supama i drugim jelima. Guacamole, dolazi iz meksičke kuhinje, a priprema se od avokada, paradajza, luka, čili paprike, peršuna, soli, bibera i limunovog soka. Avokado se može kombinovati sa raznim namirnicama, poput majoneze, te se može poslužiti sa ribom sa roštilja.